W związku z brakami towaru u naszych dostawców, prosimy po zamówieniu, poczekać na potwierdzenie dostępności. Dziękujemy
Piece gastronomiczne
Chyba każdy zdaje sobie sprawę z faktu, iż wyposażenie kuchni w restauracji nieco różni się od tego, z którym mamy do czynienia w naszych domowych kuchniach. Oczywiście większość używanych przez nawet profesjonalnych kucharzy sprzętów jest dokładnie taka sama jak te, z którymi pracują każdego dnia gospodynie domowe, jednak tym, co wyróżnia takie sprzęty, jest przede wszystkim ich rozmiar. Za bardzo dobry przykład mogą posłużyć piece gastronomiczne, które właściwie w niczym nie przypominają tradycyjnych piekarników gazowych czy elektrycznych.
Piece gastronomiczne przede wszystkim są o wiele większe niż nasze zwykłe piekarniki – wszystko po to, by można było w nich przygotować jednocześnie kilka czy nawet kilkanaście potraw. Pośpiech w kuchennej restauracji jest właściwie nieodłączny w codziennej pracy – trzeba przygotowywać i wydawać jedzenie szybko, bo głodni goście nie lubią zbyt długo czekać na zamówione posiłki.
Dlatego część pieców gastronomicznych jest zaprojektowana w taki sposób, aby równocześnie można było w nich podgrzewać kilka potraw w różnej temperaturze – takie rozwiązania wprawdzie są bardzo drogie, jednak doskonale spełniają swoją funkcję. Każdy profesjonalny szef kuchni będzie namawiał właściciela restauracji na zakup takiego właśnie urządzenia, bo gwarantuje to ogromną oszczędność czasu. Przygotowanie nawet kilkunastu potraw jednocześnie nie jest z takim urządzeniem absolutnie niczym strasznym dla żadnego profesjonalnego kucharza.